εναλλακτικος τουρισμος στην κρητη, ελλαδα

ΚΡΗΤΗ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

λασιθιωτικα βουναΗ Κρήτη, το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί της Ελλάδας, είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο με έκταση 8.335 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Κρήτη βρίσκεται στο σημείο όπου οι ήπειροι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής συναντιούνται και διαιρείται σε τέσσερα νομαρχιακά διαμερίσματα: τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και το Λασίθι.

Τα βουνά τραβούν την προσοχή απ' όπου κι αν κοιτάξει κάποιος το νησι - στα δύτικά, τα Λευκά Όρη έχουν περισσότερες από 52 κορυφές άνω των 2.000μ. με την κορυφή Πάχνες (2453μ.) να είναι η ψηλότερη της οροσειράς. Η οροσειρά Ίδη ή Ψηλορείτης στο κέντρο του νησιού, κατέχει την υψηλότερη κορυφή της Κρήτης, τον Τίμιο Σταυρό στα 2456μ. πάνω από τη ν επιφάνεια της θάλασσας.

Στα ανατολικά η οροσειρά της Δίκτης με υψηλότερη κορυφή το Σπαθί (2148μ.) καθώς επίσης και τα κρητηβουνά της Σητείας στο ανατολική άκρη του νησιού, διαμορφώνει μια συνεχή αλυσίδα από τη μία άκρη της Κρήτης στην άλλη. Αυτά τα ασβεστολιθικά βουνά χάρισαν στην Κρήτη εύφορα οροπέδια όπως του Ομαλού στα Λευκά Όρη, της Νίδας στο οροπέδιο του Ψηλορείτη και του Λασιθίου στην οροσειρά της Δίκτης καθώς και τις θεαματικές σπηλιές (περισσότερο από 3500 είναι καταγεγραμμένες) που είναι πάντα μέρος της ελληνικής μυθολογίας και της ιστορίας, από τη γέννηση του Δία - τον πατέρα των Θεών – έως την πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία.

Τα ρεύματα των βουνών διαμόρφωσαν τα εντυπωσιακά φαράγγια, όπως το διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς, δημιουργώντας θεαματικούς βοτανικούς κήπους και τοποθεσίες με φυτά και ζώα που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον πλανήτη.

 Copyright © Cretan Adventures - All rights reserved
[Created by iWorx -|- SEO by Artkreta.gr]